Аграрна партія подала позов до суду проти рішення ЦВК

Изображение статьи

Аграрна партія України звернулася до суду з приводу надання Центральною виборчою комісією партії «Рух Нових Сил Михайла Саакашвілі» номеру 22 у виборчому бюлетені без проведення жеребкування.

Аграрна партія вимагає суворого дотримання виборчого законодавства, тому просить суд призначити пережеребкування. Відповідний позов зареєстровано у 6-му Апеляційному адміністративному суді. Розгляд справи призначений на 13.00 сьогодні, 3 липня 2019 року.

У позові Аграрної партії йдеться:

«…Центральна виборча комісія включила до виборчого бюлетеня для голосування по позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року Політичну партію «Рух Нових Сил Михайла Саакашвілі» під № 22 без проведення жеребкування, яке передбачено як обов’язкова стадія виборчого процесу та правова підстава для присвоєння політичній партії, яка бере участь у виборах відповідного порядкового номера в виборчому бюлетені».

        У своєму позові Аграрна партія зазначає, що постановою ЦВК порушено:

- принцип рівності учасників виборчого процесу, який закріплений та гарантується Конституцією України, оскільки кандидатам від однієї партії надано «привілеї» у вигляді «наперед визначеного» місяця в бюлетені для голосування.

- положення статті 80 Закону України «Про вибори народних депутатів України», які визначають, що жеребкування проводить Центральна виборча комісія за участю представників партій у Центральній виборчій комісії, кандидатів у народні депутати України, уповноважених осіб партій у загальнодержавному окрузі після закінчення реєстрації кандидатів у народні депутати України від партій перед затвердженням форми і тексту виборчого бюлетеня.

Центральною виборчою комісією, як учасником судового процесу за позовом Політичної партії «Рух Нових Сил Михайла Саакашвілі» та знаючи про рішення суду першої інстанції про реєстрацію кандидатів від цієї партії в багатомандатному виборчому окрузі (рішення 25 червня 2019 р.) 26 червня 2019 р. проведено жеребкування до завершення реєстрації всіх кандидатів.

«Центральна виборча комісія, включивши до виборчого бюлетеня для голосування у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 Політичну партію «Рух Нових Сил Михайла Саакашвілі» під № 22 без проведення жеребкування, грубо порушила вимоги Закону України «Про вибори народних депутатів України», який не передбачає автоматичного включення будь-якої політичної партії до виборчого бюлетеня для голосування у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі під визначеним номером (зокрема під № 22, після проведення жеребкування), а передбачає включення політичної партії до виборчого бюлетеня для голосування у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі лише на основі результатів жеребкування, проведеного Центральною виборчою комісією у встановленому виборчим законодавством порядку», - йдеться в позові Аграрної партії.

Нагадаємо, Центральною виборчою комісією 30 червня 2019 р. прийнято Постанову № 1 383 «Про внесення змін до постанови Центральної виборчої комісії від 26 червня 2019 року № 1 345», якою внесено до постанови Центральної виборчої комісії від 26 червня 2019 року № 1 345 «Про форму, колір і текст виборчого бюлетеня з виборів народних депутатів України для голосування у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019» зміни, виклавши додатки 1, 2 в новій редакції.

 

Останні новини