«Ми за економічний націоналізм і проти сировинної держави», – заступник голови Аграрної партії Сергій Гайдай

Изображение статьи

Про головні питання, які сьогодні хвилюють Аграрну партію, про успіхи та перспективи — в інтерв’ю із заступником голови Аграрної партії України, головою Чернігівської обласної організації партії Сергієм Гайдаєм.

— 2018 рік уже відійшов в історію. Яким він був для Аграрної партії?

— Непростим, але успішним. Незважаючи на внутрішньополітичне очищення, чисельність нашої партії зросла та й прихильників стало більше. Будь-яка партія проходить кризові періоди, але головне — із яким результатом вона з нього виходить. Ми вийшли на позитиві. Вдалося не лише зберегти партію, а й довести нашу спроможність та політичну силу.

Підтвердженням є результат на виборах в ОТГ. Ми залишаємося в трійці лідерів довіри виборців до нашої політсили й першими серед позапарламентських партій. Це розуміння населенням наших програмних цілей — відродження українського села, розвиток вітчизняного виробництва в містах та сільськогосподарського виробництва, підтримка децентралізації, захист національних ресурсів — землі та лісів. Наша перемога — це в першу чергу результат командної роботи і наших партійців, і наших прихильників.

— 2019-й — рік президентських і парламентських виборів. Які плани партії щодо участі в перегонах?

— Цей рік дуже важливий і відповідальний в першу чергу для виборців. Від їхнього волевиявлення залежить, яким шляхом піде Україна — шляхом розвитку чи загравання із закордонними кредиторами. Поки що в нас парламент — суто політичний орган. Навіть закони ухвалюються з огляду на політичний піар або своїх спонсорів-олігархів. Щонайменше половина депутатського корпусу й гадки не має, що відбувається в регіонах і чого насправді хочуть люди. Це шлях у нікуди. До парламенту мають прийти професіонали, які не лише розуміють потреби населення, а й знають на власному досвіді, як вирішити проблеми та які закони потрібні, щоб Україна вирвалася з економічної прірви й почала розвиватися, а не бути сировинним придатком Європи.

— А Ви знаєте, чого хочуть українці?

— Ми кожного дня спілкуємося з людьми й добре знаємо їхні проблеми. Вивчаємо громадську думку, проводимо опитування. Ми добре знаємо ситуацію на місцях і як можна вирішити труднощі. Люди в нас мудрі, і вони добре розуміють: те, що розвалювалося десятиліттями, не можна відновити за рік чи навіть два. Вони згодні не просто чекати, а й допомагати, але вони хочуть відчувати, що якісь кроки до покращення здійснюються. Вони хочуть бачити відповідальних за свої слова і вчинки політиків та народних депутатів. Мені шкода, що не існує механізму відкликання народних депутатів. Це був би відмінний стимул для народних обранців працювати, а не протирати крісла в парламенті.

Нам набридло чекати, поки політики схаменуться і повернуться обличчям до українців. Як кажуть, хочеш зробити добре — зроби сам. Тому ми беремо участь у парламентських виборах. У нашій партії є спеціалісти різних галузей економіки, юристи, які мають успішний досвід у тому числі й виходу з кризових ситуацій, володіють передовими технологіями. Нам є що запропонувати українцям. Це конкретні програми розвитку.

— Якими будуть основні чинники програми партії та головні напрямки майбутньої законодавчої діяльності — аграрний сектор, напрямки економіки, енергетика тощо.

— Усе чітко прописано в програмі партії. Без стабільної економіки не буде розвитку. Тому це ефективне державне регулювання економіки, яке сприяє розвитку, а не цькуванню бізнесу, як це інколи робиться зараз. Стратегічні підприємства мають контролюватися державою. При цьому ми стоїмо на захисті приватної власності, створенні сприятливого інвестиційного клімату, забезпеченні стабільних і зрозумілих умов ведення бізнесу, зокрема стимулювання малого та середнього бізнесу, розвитку фахових і наукових ресурсів, адекватного Податкового кодексу.
Ми за економічний націоналізм і проти сировинної держави. Національний виробник — це пріоритет розвитку вітчизняної економіки.

— А завдання, які Ви ставите в аграрному секторі?

— Тут ми маємо грандіозні плани й чітку законодавчу програму. Наше завдання — зробити аграрну сферу провідною та конкурентоздатною не тільки в Україні, а й на світових ринках. Від держави чекають підтримки сімейні фермерські господарства, малі та середні сільгоспвиробники, адже саме вони є одними з джерел надходжень місцевих бюджетів.

Якщо ми запустимо економіку, то зможемо покращити соціальну сферу, збільшити видатки на медицину, освіту, оборону, спорт, культуру тощо.

— Чим відзначилася діяльність фракції Аграрної партії в обласній раді? Головні успіхи і що не вдалося зробити?

— Ми не допустили «дерибану» лісу, як одного з важливих природних багатств і бюджетонаповнювачів у громадах. Також боролися за збереження поштових відділень на селі. Ініціювали звернення до Президента щодо продовження мораторію на продаж земель сільгосппризначення. Вимагали розпочати широке публічне обговорення покрокового запровадження прозорого й цивілізованого обігу земель із винесенням цього питання на Всеукраїнський референдум. Зупинятися не збираємося, бо земля за Конституцією належить народу.

— У радах новостворених ОТГ ви маєте своїх представників як із числа депутатів, так і сільських голів. У чому позитиви децентралізації та секрет успіху громад, які очолюють аграрії?

— Децентралізація — одна з найбільш успішних реформ, яка вже дала позитивні результати. Тут головне — людям не помилитися з вибором депутатів і голови ОТГ. Тоді за підтримки громади все буде добре. Може, не одразу, але зміни стануть відчутними.

Хочу подякувати кожному депутату місцевих рад області, обраних від Аграрної партії, за активну роботу. А також відзначити три ОТГ, які очолюють наші партійці: Куликівську, Бобровицьку та Варвинську. За рік роботи вони створили успішні громади. Купується нова техніка, встановлюються зупинки, покращується освітлення вулиць, ремонтуються дороги. Почали виявляти зацікавленість інвестори. У селах і селищах відроджується культура, проводяться спортивні змагання. І головне — рішення ухвалюються спільно з громадою, а вся фінансова звітність прозора. Кожен житель громади може отримати інформацію, куди і на що витрачаються кошти.

— Благодійний фонд «Аграрна родина Чернігівщини» допомагає втілювати в життя проекти з розвитку громад. Основний плюс діяльності фонду та які питання вдається з вашою допомогою вирішувати на місцях?

— Головне в діяльності фонду те, що ми допомагаємо громадам реалізовувати проекти розвитку. Охопити всі проблеми неможливо, але ми докладаємо максимум зусиль, щоб допомогти тим категоріям населення, які найбільше цього потребують, зберегти й відродити культурні надбання, упорядкувати території тощо.

Це щоденна робота. І я навіть не знаю, хто отримує більше задоволення, коли бачиш, які позитивні зміни відбуваються. Мені особисто дуже приємно, коли люди радіють.

— Яким Ви бачите 2019 рік для України, українців, Аграрної партії і для себе особисто?

— Це визначальний рік і відповідальний для кожного, оскільки це рік виборів Президента і парламенту. Хотілося б, аби люди обирали владу розумом. Бажаю кожному з вас, шановні земляки, міцного здоров’я, миру в домівках і країні, єдності та достатку.

Останні новини