Аграрна партія не допустить катастрофи на селі

Изображение статьи

Сьогодні потрібно привернути увагу громадськості і всіх органів влади до катастрофічно низької якості життя людей у сільській місцевості, яких сьогодні понад 10 млн людей.

За результатами соціологічного опитування «Соціально-економічні настрої сільського населення України», проведеного центром «Соціальний моніторинг» на замовлення Аграрної партії України, 70% українцям практично не можливо працевлаштуватися в селах.

Про це під час круглого столу «Сільський та аграрний розвиток: стан та перспективи», де обговорювалися результати соціологічних досліджень, повідомила завідувач відділом секторальних прогнозів та кон’юнктури ринків Інституту економіки та прогнозування НАНУ (ІЕП НАНУ) Тамара Осташко.

Згідно з даними, проведеними Інститутом економіки та прогнозування НАН України та соціологічного опитування Центру «Соціальний моніторинг», сільське населення України за 10 років скоротилося на 16%.

«Загальна кількість населення – 42,1 млн постійних жителів. З них сільських жителів – 31,1%. Якщо взяти показники 2018 року, фактично за 10 років приблизно на 16% скоротилася чисельність сільського населення. Економічно активного сільського населення від 15 до 70 років зараз 5,6 млн осіб», – констатувала Тамара Осташко.

Рівень зайнятості сільського населення у I кварталі 2019 року становив 62,2%, міського населення – 68,2%. Загальна кількість зайнятих у сільському господарстві – 2,9 млн осіб.

«Частка самозайнятих і безкоштовно працюючих серед зайнятих у сільському господарстві становить 79,5%. Інша вражаюча цифра – це обсяги трудової міграції. Якщо за офіційними даними кількість трудових мігрантів становить близько 7% від соціально-активного населення, то за неофіційними оцінками, кількість трудових мігрантів із села сягає 2 млн осіб. Якщо кількість активного сільського населення – 5,6 млн осіб, то 2 млн трудових мігрантів – це багато», – констатувала завідувач відділом секторальних прогнозів та кон’юнктури ринків Інституту економіки та прогнозування НАНУ.

Відродити українське село та повернути населення в сільську місцевість – першочергове завдання для Аграрної партії в парламенті. Для цього політсила має свою програму розвитку.

«Аграрна партія бачить декілька основних етапів. В першу чергу, всім підприємствам, які зареєстровані і працюють в селах, необхідно встановити канікули на податок на прибуток на 5 років. По-друге, збільшити в три рази зарплату вчителям і лікарям, аби у них була мотивація працювати в селі. По-третє, важливо забезпечити службовими квартирами фахівців, знов таки – вчителів і лікарів. Ну і найголовніше – ми вважаємо, що в об’єднаних громадах, які формуються на базі села, повинні залишатись 70% від всіх доходів, які вони збирають на своїй території», – зазначив голова виборчої кампанії Аграрної партії України Олег Корбан.

Директор економічних наук, головний науковий співробітник відділу форм і методів господарювання в агропродовольчому комплексі ІЕП НАНУ Любов Молдован зауважила, що згідно з дослідженням, сьогодні земельна реформа в Україні абсолютно відірвана від аграрної реформи. Саме тому в Україні сформувалися 2 полярні системи землекористування: перша – олігархічна, яка представлена великими корпораціями, друга сформована з особистих сільських господарств.

Сьогодні на 100 гектарів земельних угідь українські селяни дають більше прибутку, ніж великі корпорації. Тому для України дуже важлива кооперація сільськогосподарських товаровиробників.

«Близько 1 млрд людей у світі сьогодні зайнято у сільськогосподарських кооперативах. На жаль, кооперування не стало основою аграрною політики в Україні. Це неприпустимо, кооперація має бути невід’ємною частиною агрополітики, тим більше – в аграрній державі», – зауважила доктор економічних наук Любов Молдован.

Питання державної підтримки малих та середніх сільгоспвиробників і господарств населення повинні знайти своє чітке врегулювання на рівні Закону України. Як показують дослідження, норми про державну підтримку «розпорошені» між різними Законами України та підзаконними нормативно-правовими актами. Результати опитування засвідчують слабке бажання домогосподарств до об’єднання. Лише 12% господарств населення виявили готовність стати членами кооперативу для отримання доступу до програм державної підтримки. 5,9% користувались дорадчими послугами, а 75% опитаних – чули про такі послуги.

Протягом останніх десятиліть жителі сільської місцевості не мали представництва у Верховній Раді, тому проблеми села досі залишаються не вирішеними.

«Третина людей живе в сільській місцевості. Є питання, які потребують вирішення і в законодавчому полі – у зв’язку з тим, що Україна рухається до асоціації з ЄС. У нас відсутні інституції, органи, які мають контролювати процеси, відсутні норми. Тобто, стратегічне бачення нашого майбутнього у зв’язку з екологічною ситуацією, розвитком села, трудовою міграцією. Це потребує консенсусу з боку фахівців різних сфер. Але для України село – це важливий компонент», – зауважила Ольга Балакірєва, кандидат соціологічних наук, керуюча відділом моніторингових досліджень соціально-економічних трансформацій ІЕП НАНУ.

Як свідчать результати виборів до об’єднаних територіальних громадах, які відбулися 30 червня 2019 року, кожен третій сільський житель готовий голосувати за Аграрну партію на виборах до Верховної Ради, оскільки проблеми сільських жителів представниками чинної та колишньої влади ігнорувалися.

Згідно з результатами дослідження, 40% сільського населення більше не в змозі терпіти нинішню ситуацію, яка склалася в Україні, а 70% опитаних на селі вважають, що соціально-економічна ситуація не змінилася в кращу сторону.

Останні новини