Звернення з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав

Изображение статьи

Шановні українці!

15 лютого ми відзначаємо День воїнів-інтернаціоналістів. Після Другої світової війни українські військові брали участь у 24 збройних конфліктах на території 16 іноземних держав: за часів Радянського Союзу вони виконували інтернаціональний обов’язок у В’єтнамі, Ефіопії, Єгипті, Чилі, Іспанії, на острові Куба та в багатьох інших «гарячих точках». Але найбільш масштабною та трагічною була Афганська війна, тому цей день приурочений і до річниці виведення військ СРСР з Афганістану.

Саме 15 лютого 1989 року, рівно 30 років тому, згідно з офіційною версією, генерал-лейтенант Борис Громов став останнім радянським військовослужбовцем, який переступив по Мосту Дружби кордон двох країн.

За десять років неоголошеної війни на поле бою було відправлено понад 160 тисяч українців. З них більше 3 тисяч загинуло, понад 8 тисяч - повернулися в Україну інвалідами, 80 українських бійців досі вважаються полоненими або зниклими безвісти. Цей воєнний конфлікт зламав життя багатьом молодим військовослужбовцям, які чесно виконували свій громадянський обов’язок та залишалися вірними присязі.

Наразі в Україні налічується близько 150 тисяч ветеранів Афганістану. Та мало хто з них сподівався, що їм знову доведеться воювати, тільки вже на власній землі. З самого початку війни на сході України тисячі афганців добровільно виступили на захист нашої країни, багато з них за час операції об'єднаних сил вже загинули.

Сьогодні Аграрна партія України стала платформою для об’єднання захисників Вітчизни, які були на полі бою в Афганістані. Зокрема, це голова Центральної контрольно-ревізійної комісії Артур Дерев'янко, який за спецоперацію в Афганістані нагороджений трьома орденами «Червоної зірки» та орденом «Червоного прапору», голова Харківської обласної регіональної організації Михайло Золотарьов та багато інших.

В цей пам’ятний день ми поділяємо весь біль втрати з тими, хто не дочекався з інтернаціональних війн своїх близьких та рідних, і віддаємо шану всім учасникам тих подій. Пам’ятаймо воїнів-ветеранів та підтримуймо тих, хто пройшов через війну, і для кого вона триває й досі.

Миру українській землі!

Голова Аграрної Партії України Юрій Крутько

Останні новини