Звернення з нагоди вшанування загиблих у бою під Крутами

Изображение статьи

29 січня вся наша країна вшановує героїчний подвиг молодих українців, які віддали свої життя у бою під Крутами. Тоді, у 1918 році, юні курсанти, студенти, школярі від початку розуміли, що бій з більшовицькою армією буде нерівним, але, незважаючи на це, стали на захист молодої української незалежності.

Завдяки відважності добровольців вдалося утримати Київ на час, необхідний для фактичного міжнародного визнання України як незалежної держави, евакуювати урядові установи та здійснити новий опір. 4 дні оборони столиці назавжди увійшли в українську історію як один з найяскравіших прикладів патріотизму та відданості Вітчизні.

За радянської влади вся достовірна інформація про подвиг крутянців була прихована, людей «годували» міфами та викривленими фактами. І лише після помаранчевої революції відзначення роковин бою під Крутами перетворилося на масштабну подію. 2006 року було відкрито Меморіал пам’яті героїв Крут на залізничній станції Крути. Автор меморіалу Анатолій Гайдамака представив пам’ятник як насипаний пагорб заввишки 7 метрів, на якому встановлено 10-метрову червону колону. За ідеєю автора, червона колона мала нагадувати про Київський Університет, студентами якого були більшість добровольців.

На жаль, історія сучасної України продовжує поповнюватися сумними датами. На початку 21 століття, як колись у 1918-му, молодь знову героїчно стала на оборону української незалежності. Революція гідності показала, що навіть тоді, коли армія небоєздатна, а правоохоронці «не з народом», в нашій країні є достатньо патріотів, готових до останнього захищати майбутнє нашої нації.

Шкода, та ми не вивчили урок історії з далекого 1918 року. На початку минулого століття ризики для української державності виникли саме через амбіції можновладців. Сьогодні амбіції знову заважають подолати небезпеку. Увесь світ чекає від нас об’єднання, але не під когось, а проти зовнішньої загрози.

Жахливий і підступний ворог, який сто років тому скористався довірою українців і внутрішнім розбратом у державі, зараз йде тим же второваним шляхом. І перед всією Україною постав новий старий виклик – захистити незалежність, тим самим віддавши шану нашим героям, які ціною своїх життів хоробро її боронили.

Слава Героям України!

Слава Героям Крут!

Голова Аграрної Партії України Юрій Крутько

Останні новини