Аграрна партія розповіла про умови, за яких можна відкривати ринок землі

Изображение статьи

Аграрна партія України сьогодні виступає проти запровадження ринку землі сільськогосподарського призначення. Про це під час Всеукраїнського Земельного Форуму у Києві, організованого Всеукраїнською Аграрною Радою (ВАР), заявив голова Хмельницької обласної партійної організації, депутат обласної ради Сергій Іващук.

Він підкреслив, що члени Аграрної партії розуміють необхідність відкриття прозорого ринку землі, але країна поки що не готова до цього. За його словами, є декілька причин, серед яких реальні військові дії на Сході України, корупція у судовій системі та земельне рейдерство.

«Сьогодні в країні йде війна, є рейдерство, яке не здолане, є корупційна судова система, яка рішенням «іменем України» забере землю і у пенсіонерів, і нас з вами», - наголосив під час виступу Сергій Іващук.

Аграрій зазначив, що також є низка технічних питань, лише вирішивши які можна переходити до більш рішучих дій: досі не проведена інвентаризація землі, ніхто в країні не знає, скільки землі в державній або комунальній власності. «В земельному кадастрі міститься по декілька ділянок, кадастровий номер яких співпадає! І таких ділянок близько 20%», - заявив Сергій Іващук.

Також Аграрна партія стоїть на ідеї цілковитої заборони придбання українських земель особами з іноземним громадянством.

До речі, під час засідання учасники Форуму неодноразово брали участь у голосуванні по ключових для реформи питаннях. Більшість присутніх не підтримали продаж землі юридичним особам з часткою іноземного капіталу. Натомість, на питання щодо можливості продажу земель юридичним особам, засновниками яких є громадяни України, учасники Форуму відповіли неоднозначно: майже 50% виступили за можливість купувати с/г землі лише фізичним особам, трохи більше половини підтримали можливість продавати землю юридичним особам, засновниками яких є громадяни України.

Присутній на Форумі заступник голови Комітету з питань сільських прав Литовського Сейму Казіс Старкявічус поділився досвідом, яким чином запроваджувалася реформа в Литві. Найбільшою помилкою під час відкриття ринку землі він назвав те, що Литва дозволила купувати угіддя юридичним особам. «З огляду на досвід сьогодні б я не надавав право юридичним особам купувати землю, продавав би її лише фізичним особам», - наголосив пан Старкявічус.

Також декілька різних варіантів законопроектів щодо запровадження ринку землі в Україні представив під час форуму чинний Комітет Верховної ради з питань аграрної політики та земельних відносин.

Так, у двох варіантах пропонується поетапне відкриття ринку землі для фізичних і юридичних осіб, а у двох – одночасне. Однак різниться кількість гектарів, які можна буде придбати, та етапи їх купівлі. У профільному комітеті запевняють: купити землю, згідно із пропонованими варіантами, зможуть лише громадяни України.

Відповідно до «комітетських» законопроектів, переважне право на придбання земельних ділянок сільськогосподарського призначення матимуть, зокрема члени сім’ї власника земельної ділянки; орендарі; власники та користувачі суміжних земельних ділянок; фермерські господарства, розташовані (зареєстровані) в територіальних громадах, де розташовані земельні ділянки.

Окрім того, особа обов’язково має документально підтвердити легальність коштів, за які хоче придбати земельну ділянку.

Останні новини