Кандидат у майстри спорту, член Аграрної партії назвав 7 причин, чому потрібно вести здоровий спосіб життя

Изображение статьи

Члену Аграрної партії України, секретареві Радомишльської місьради Віктору Міхненкові – 64 роки, але його життєвій енергії позаздрить більшість молодих людей. Кандидат у майстри спорту, Чемпіон світу з гирьового спорту серед ветеранів має активну життєву позицію, незважаючи на свій вік.

7 квітня, у Всесвітній День здоров’я, Житомирська обласна організація Аграрної партії поспілкувалася з партійним активістом на тему: «Здоровий способі життя».

Чому корисні кардіонавантаження?

Я є спеціалістом із фізичної культури та спорту, але розпочинав з активного бігу. Проте з віком почав спостерігати, що мене підводять коліна, зносилися колінні суглоби, з’явився біль, і лікарі рекомендували направити енергію в інше русло. Я звик до фізичних навантажень, а гирьовий спорт не вимагає особливого обладнання чи відвідування спортзалу, – він став оптимальним варіантом.

Я в жодному разі не закликаю усіх негайно купити гирі і тягати залізо, ні! Для мене важливо жити комфортно, а це означає, що нічого не болить і людині добре в своєму тілі. Фізичні навантаження обов’язково мають бути у повсякденному житті.

Про користь кардіотренувань зараз не говорить, мабуть, тільки лінивий, а гирьовий спорт відноситься саме до кардіонавантажень. І, звичайно, не останню роль у моєму виборі відіграв і той момент, що гирьовий спорт – це суто слов’янський вид спорту, він здавна був поширений в Україні. На Житомирщині цей вид спорту завжди був у пошані. Сьогодні багато людей займаються і привозять медалі з різних змагань! Два роки тому саме житомиряни привезли світове золото як серед ветеранів, так і основної групи.

Як часто потрібно тренуватися?

Деяким потрібно п’ять разів на тиждень, а деяким достатньо і два. Все залежить від підготовки. Але наголошую, я більше любитель, аніж професіонал, для мене не так важливі перемоги, як сам процес тренування. Взагалі, людина почувається здоровішою, коли активна.

Чи достатньо занять спортом, аби тримати себе в формі?

Я не дотримуюсь особливої дієти, навіть перед змаганнями. Питання в тому, як ви харчуєтеся щодня? Я не їм фаст-фуд, не зловживаю солодощами чи продуктами, багатими на вуглеводи, практично не п’ю газовані напої. Для мене це не дієта, бо живу так все життя, звісно, потрібно слідкувати за харчовим раціоном і за вагою.

Як ви ставитеся до алкоголю та паління?

Для того, щоб піднімати гирі, потрібні міцні та здорові легені. Якщо м’язи не отримають достатньо кисню, ти нічого не зможеш підняти. І це стосується будь-якого виду спорту. Тому до паління ставлюся негативно. Я дуже радію з того, що останнім часом серед молоді стає «не модно» курити.

Щодо алкоголю, то трохи червоного сухого вина можна собі дозволити. Але міцні алкогольні напої заважають підтримувати спортивну форму. Це геть не корисно.

Як ви побороли себе і не покинули займатися спортом?

Особисто мене завжди спонукають до розвитку мої поразки, коли я бачу, що хтось може, а я ні. Це поштовх прагнути до більшого. Звичайно, одразу ніхто не став майстром спорту, але все починається з маленького. Якщо ставити мету, все вдається легше. Для мене гирьовий спорт – це один із аспектів багатогранності життя, я займаюсь цим без фанатизму, і не через нагороди.

Чи достатньо займатися одним видом спорту?

На жаль, через мою зайнятість я не можу часто відвідувати спортзал, але дуже люблю крутити педалі! Здатен проїхати 40 км, мене це не втомлює, а навпаки заряджає енергією. Сподіваюсь, з виходом на пенсію зможу частіше кататися і навіть подорожувати на велосипеді.

Чи обов’язково всім займатися спортом?

Безумовно! Але тут є безліч різних нюансів: для когось треба бігати марафони, а комусь досить піших прогулянок на свіжому повітрі. Адже головна мета для людини – це бути щасливою, жити в гармонії з собою та навколишнім світом. І якщо ти здоровий, у тебе гарний настрій, і ти робиш щось корисне – це прекрасно! І немає різниці, чи підіймаєш ти штангу, танцюєш, або бігаєш. Головне – тобі комфортно.

У кожній людині закладено прагнення ставати кращими. Ми читаємо, насолоджуємося театром, цікавимося античною культурою, отримуємо освіту… Але сьогодні ритм життя такий, що люди перестають бути фізично культурними. Ми так зайняті роботою, якимись побутовими проблемами, що для себе ні часу, ні сил вже не залишається, а це призводить до виникнення різних захворювань.

Спорт – це не лише фізичне здоров’я. Після кожного тренування відпочивають думки, з’являються нові ідеї. Тож, коли ти шукаєш шляхи вирішення якоїсь конкретної проблеми, найкращим рішенням буде відволіктися та занятися спортом.

Я закликаю всіх – займайтеся фізкультурою, нехай це буде ранкова зарядка, танці, прогулянки, будь-що: головне – аби кожному з нас було комфортно і здорово!

Останні новини