Юрій Крутько: «Україна потребує кардинальних змін у системі державного управління»

Изображение статьи

На останніх виборах до об’єднаних територіальних громад команда аграріїв впевнено посіла третє місце, отримавши більше десяти відсотків депутатських мандатів. Сьогодні Аграрну партію України представляють на місцях близько п’яти тисяч депутатів. Такому результату можуть позаздрити навіть представлені в парламенті політсили-«важковаговики».

Про те, як вдалося пройти через ряд непростих випробувань, наростивши при цьому вагому політичну міць, та про основні плани партії на найближчий час – розповідає Голова Аграрної партії України Юрій Крутько.

- Скажу відверто: наша демократичність і відкритість стає кісткою в горлі багатьом олігархам. Буквально півроку тому Аграрна партія пережила чергову спробу політичного рейдерства.  Але збити нас з обраного шляху не вдалося. І не вдасться.

Україна взяла невідворотній курс на Євросоюз, а значить і будувати країну, політичну систему і систему державного управління ми маємо за європейським принципом.  Аграрна партія в цьому напрямку має найбільше шансів, адже побудована знизу догори, на відміну від інших політичних сил.   

Так само – знизу догори – ми нарешті маємо розбудувати і нашу країну. Кожен громадянин України має бути впевнений у відповідальності влади. І чим ближче до нього буде ця влада, тим краще. Мешканця села чи району в місті в першу чергу має цікавити, хто його місцевий депутат і як він захищатиме інтереси громади. І вже потім - хто є Президентом, головою Уряду чи міністром.

Які сьогодні настрої всередині партії?

- Ми продовжуємо працювати, розбудовуватися і нарощувати «м’язи».  Чітко дотримуючись Програми Аграрної партії, затвердженої в грудні 2017 року, водночас готуючи зміни до Статуту, які дадуть можливість зменшити повноваження Голови Партії та збільшити вплив регіональних партійних організацій. Тим самим ми ще раз підкреслимо, що Аграрна партія йде демократичним проєвропейським шляхом.

За двадцятирічну історію нашої партії я є вже 10 Головою! А це говорить про те, що жодна спроба диктатури, нав’язування власних інтересів партійцям не приживається. Так само, як і неефективне управління командою. 

Сьогодні Аграрна партія представлена не лише широким депутатським корпусом в ОТГ. Ми значно збільшили число партійців – нині їх близько вісімдесяти тисяч. Швидко розбудовується і партійна структура: Аграрна партія має вже близько семисот районних осередків по всій Україні! І ця кількість стрімко зростає. Також у нас відбулося оновлення в обласних партійних організаціях, де з’явилися нові потужні й активні очільники.

До лав партії долучається все більше молоді – це сотні молодих людей щомісяця! І вже сьогодні на базі Молодіжного крила ми розпочали формувати кадровий резерв.  Це ще один показник того, що наша партія – не черговий політичний проект, а справжня ідеологічна політсила з багатою історією і великим майбутнім.

Нині тривають президентські перегони. Яка позиція в цьому процесі Аграрної партії?

- Досі залишалося інтригою, кого на виборах підтримає Аграрна партія. Ми свідомо не стали висувати кандидата на посаду Глави держави, аби не уподібнюватися іншим партіям, що висувають технічних кандидатів. Очевидно, що вони грають в інтересах головних претендентів на президентське крісло, і у вирішальний момент - торгуватимуть місцями у виборчих комісіях. Така «боротьба» - не є достойною нашої політичної сили.

І, надважливе питання, - чи взагалі потрібен Україні інститут президенства? Ми рухаємося в Європу? То давайте спочатку побудуємо її в своїй країні.  Влада в найуспішніших європейських державах вже давно побудована за принципом парламентських республік, а президенти цих країн зосереджені на представницьких, дипломатичних функціях.

Політична система в Україні давно потребує змін. А поки що позиція Аграрної партії чітка - ми за чесну, конкурентну та прозору боротьбу. Тому закликаємо усі органи державної влади показати справжню шану європейським цінностям -  провести президентські вибори чесно та без порушень, забезпечити кожному громадянину можливість вільного волевиявлення.

Як, на Вашу думку, вплинуть результати президентських виборів на державну політику?

- Звісно, що вплинуть, в будь-якому разі. Але я би сьогодні говорив, перш за все, про те, які зміни чекають на головний законотворчий орган в країні. Вже очевидно, що розстановка сил у Верховній Раді буде зовсім іншою. І це не залежить від того, хто стане Президентом. Останні дослідження свідчать, що сьогодні вже більше 90% громадян не довіряє владі. Натомість більше довіри викликають такі ж самі звичайні українці. Тому у партій, які зосереджені на безпосередній роботі в громадах, представники яких проявили себе як ефективні менеджери сьогодні – найбільше шансів.

Це офіційна заявка на участь у парламентських перегонах?

- Аграрна партія ніколи не приховувала, що  нашою головною стратегічною метою є участь і перемога на парламентських виборах. Місія Аграрної партії у Верховній раді - це зміна всієї системи державного управління, розбудова країни знизу догори.

Погодьтеся: Конституція України вже давно відгонить нафталіном. Документ, який було прийнято 22 роки тому як компроміс між тодішніми «новими» і «старими», потребує глобальних змін. Основний Закон має стати сучасним документом справжньої європейської країни. А децентралізація – головною базою для розбудови України…

Як ви оцінюєте темпи децентралізації в Україні?

Хочу підкреслити, що децентралізація – є надважливою реформою. Принципова позиція Аграрної партії: владу – громадам, кошти – громадам, землю – громадам. Інша справа, що влада очікувано затягнула процес децентралізації і починає робити з цього свій черговий піар-проект. Адже щоб створити гідні, комфортні умови для життя людей на місцях, новостворені громади мають бути спроможними, мати належний рівень економічного розвитку, достатні джерела для наповнення місцевих бюджетів, потрібно активно розвивати підприємництво, створювати нові робочі місця, що сприятиме розвитку промислової та соціальної інфраструктури.

Вкрай необхідно прискорити цю реформу і передати громадам не тільки повноваження, але й фінанси. Сімдесят відсотків коштів має залишатися на місцях, і тридцять відсотків - передаватися до державного бюджету. Так спершу і обіцяла влада. Але по факту зараз все навпаки.

Яким чином плануєте здійснити свої плани?

- Для цього нам необхідно створити потужну фракцію в кількості 60-70 депутатів від Аграрної партії у Верховній Раді. Тому на виборах до Парламенту ми плануємо набрати від 10 до 15 відсотків голосів виборців. 

Ми здатні і зможемо це зробити! Адже Аграрну партію представляють люди, які прагнуть змін і бачать своє майбутнє і майбутнє своїх дітей у новій, європейській Україні.

Ми продовжуємо наполягати, що вибори до Парламенту повинні проходити за відкритими партійними списками. А партія, яка буде мати більшість у парламенті та сформує уряд, повинна нести політичну відповідальність за реформи та розвиток країни.

Чого сьогодні передусім бракує в українській політиці?

- Відповідальності і політичної волі. Це ті речі, яким так і не навчилася наша влада за всі 28 років незалежності.

Сьогодні ми маємо унікальну ситуацію – Україна останні 5 років прожила без виборів! Ще 5 років тому очільники держави отримали унікальний шанс безперешкодно впроваджувати реформи та відбудовувати економіку країни.

Натомість вони спромоглися лише на латання дірок у державному бюджеті за рахунок іноземних кредитів, заганяючи країну у боргову пастку та корупційні скандали. А людей далі – за межу бідності, з мізерними пенсіями і непідйомними тарифами. Навчилися робити все можливе, аби люди відчували себе непотрібними власній державі і виїжджали за кордон.

Повторюся, більшість реформ сьогодні – це піар влади, не більше. От, скажімо, всі ЗМІ облетіла новина, що минулоріч Україна збільшила експорт товарів до Євросоюзу на 15 відсотків. Але чиновники не люблять озвучувати той факт, що левова частка цього експорту – сировина! Чому влада мовчить про те, що нашу країну продовжують утримувати у сировинній ніші! Коли всі ми з вами чудово розуміємо, що реальне зростання економіки, реальні робочі місця для мільйонів людей у селах і містах будуть лише з розвитком переробної промисловості.

Але влада майже повсякчас наголошує на успішних реформах: треба тільки дочекатися – і результат не забариться…

Влада добре навчилася розпочинати і провалювати реформи, вириваючи з контексту й спекулюючи на найбільш болючих для українців темах. Як от земля. Зараз в суспільстві стільки дискусій щодо відкриття ринку землі… Але ринок землі не можна відкривати без відповідної законодавчої бази, без проведення інвентаризації земель, без впровадження дієвих програм підтримки фермерів і без багатьох інших надважливих речей. Тим більше в умовах війни. Інакше це буде не цивілізований ринок, а масовий «дерибан» землі, який би почався одразу ж з відміною мораторію на продаж земель. Ми цього не допустили! Ми виходили на численні протести, ми зібрали більше трьох мільйонів підписів громадян і принесли їх під стіни Верховної Ради, разом з пакетом законодавчих ініціатив, з чітко прописаними кроками земельної реформи. Аграрії і далі продовжують відбивати спроби чиновників відмінити мораторій. А влада і далі продовжує спекулювати на цій темі, затягуючи прийняття законів, які дійсно захистять нашу землю для наших нащадків.

Так само - й по децентралізації. За останній рік народні депутати не прийняли жодного закону, який би прискорив темпи реформи!

Все це говорить про відсутність політичної волі у представників влади.

А чи є політична воля в Аграрній партії?

- Повторюся: наша партія залишається потужною демократичною і  незалежною силою. Тому політична воля в нас є.

До речі, сьогодні ми працюємо над створенням передвиборчої програми партії. Чого в ній не буде точно, так це популізму і порожніх обіцянок. Наша програма буде орієнтована на забезпечення гідного життя людини, родини, громади.

Закликаю кожного представника Аграрної партії стати голосом народу, стати більш активним: надавати пропозиції до Програми, долучатися до розробки законопроектів. Наша Програма повинна стати повноцінним документом, який враховуватиме інтереси всіх верств населення.

Я впевнений,  що ми прийдемо до Верховної Ради з професійною командою, з готовим пакетом якісних законодавчих ініціатив, які покращать життя кожного українця!

Останні новини