Заява Аграрної партії відносно підвищення тарифів на газ

Изображение статьи

Аграрна партія України виступає категорично проти рішення влади про підвищення вартості газу для населення. Ми вважаємо, що відповідальність за це вкрай болісне для громадян рішення мають публічно визнати на нести рівною мірою Уряд та Президент країни. Адже саме їхня політика зволікання з перетвореннями, які мали б звільнити вітчизняне підприємництво від корупційного тиску та забезпечити стійке економічне зростання, врешті решт призвела до неприпустимої ситуації, коли бідні у черговий раз сплатять за багатих.

Ми вимагаємо від Верховної Ради України докласти всіх зусиль для блокування цього рішення, а також змушення Уряду, який, нагадаємо, у нашій країні підзвітний та підконтрольний саме парламенту, до наведення, врешті решт, ладу у визначенні вартості тарифів та переходу на відрите та прозоре ціноутворення. Адже саме численні та різноманітні корупційні схеми з видобутку вітчизняного та реалізації імпортованого газу, монополізація систем його доставки до кінцевого споживача, призводять до заручництва переважної більшості населення у руках пов’язаних з владою олігархів.

Ми стверджуємо, що саме звичайні мешканці найбільше постраждають від рішення про підвищення ціни на газ. При цьому, існуюча система субсидій не охоплює та не компенсує у достатній мірі витрати українського селянства на енергоносії. Саме тому, у разі нездатності влади знайти альтернативне підвищенню ціни на газ рішення, ми займемо найжорсткішу позицію щодо урахування інтересів селян при встановленні житлово-комунальних субсидій.

Ми наголошуємо, що, знаючи наперед про вимогу МВФ про підвищення ціни на газ до міжнародно-ринкового рівня, влада не лише не зробила нічого для викорінення корупції та наведення ладу у сфері ціноутворення та надання населенню якісних житлово-комунальних послуг – нічого не було зроблено для допомоги та стимуляції переходу сільських та приватних домогосподарств, а також громад на альтернативні джерела енергопостачання. Отже, ще одною нашою жорсткою вимогою від влади є негайна розробка та реалізація масштабної та системної, у першу чергу - фінансової підтримки домогосподарств та підприємств для придбання сучасних комплексів з енергогенерації та теплопостачання. Уряд має негайно розширити програму «Теплі кредити» з міських ОСББ на сільські домогосподарства, позбавивши їх таким чином від залежності від олігархів, які є монопольними видобувниками та постачальниками газу, який попередніми владними режимами був нав’язаний селянам як єдине та безальтернативне джерело енергії.

Ми нагадуємо владі, що сьогодні сільське господарство є тим джерелом, яке забезпечує понад 40 відсотків валютних надходжень країни. Саме тих статків, які наповнюють державний бюджет, забезпечують валютну стабільність, соціальні видатки та, на жаль – корупційне збагачення політично збанкрутілої еліти, яка все ще користується можливістю конвертації національних багатств у приватні корупційні капітали. Ми заявляємо, що докладемо усіх зусиль для захисту від бідності та жебрацтва саме тих, хто насправді своєю важкою працею годує Україну!

Останні новини